4 Haziran 2009 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI BAKLALI ENGİNAR



Bütün sebzeleri seven biri olarak (bamya hariç) üst üste et yediğimiz zamanlarda hemen sebzeyi özlüyorum ve hangi sebzeyi yapsam diye düşünmeye başlıyorum. Aklıma gelen ilk sebzelerden biri enginar. Zeytinyağlı enginar hemen hemen herkesi bildiği bir tarif, ama baklalı enginar da bizim ailemizde bir klasik..Bakla ve enginar gerçekten birbirine çok yakışıyor. Enginarın yapraklarını tamamen ayıklayarak pişirmek oldukça yaygın ama Ege Bölgesi'nde yapraklı şekliyle de pişiriliyor. Denemediyseniz bu şekliyle denemenizi mutlaka tavsiye ederim! Bazen Izmir'de o kadar körpe enginarlar bulunabiliyor ki yaprakların tamamını yiyebildiğimiz oluyor. Işte tarif:

Malzemeler: 2 enginar, aşağı yukarı 300 gr civarı taze bakla, 1 kuru soğan, un, 1 limon, 3 kaşık doğranmış dereotu, tuz, zeytinyağı.

Yapılışı: Ilk olarak enginarı ayıkladım; saplarını kestim ve en dış yapraklardan birkaç tanesini kopardım. Enginarı dörde bölüp, iç kısımdaki tüylü kısmını temizler temizlemez yarım limonla ovalayıp unlu suyun içine koydum (6 bardak su ve 4-5 kaşık un karışımı). Daha sonra baklaları ayıkladım. Yemeklik doğranmış soğanı zeytinyağında azcik kavurup baklaları ve enginarları ekledim. 3 kaşık un ve yarim limonun suyunu da ekleyip 2 bardak kadar sicak su ve tuz ekleyerek kısık ateste pisirdim. Pistikten sonra dereotu ekledim. Afiyet olsun!