13 Haziran 2009 Cumartesi

KARA LAHANA SARMASI



Oncelikle uzun bir ara verdigim icin ozur diliyorum. Bir suredir hem tasinacak olmamizin hem de Florida gezimiz ve ardindan Turkiye tatilimiz icin yaptigim hazirliklardan dolayi son 1 haftadir oldukca mesgulum. Bugun geleneksel yaprak sarmamiza bir alternatif olan kara lahana sarmasinin tarifini verecegim. Alternatif ama ne alternatif! Ben bu alternatifi ogrendim ogreneli bir daha asma yapraginin yuzune bakmaz oldum. Iyice korpe asma yapragi bulmak oldukca zor. Her zaman bulunanlari ise bana gore -ozellikle kara lahanayla karsilastirinca- o kadar lezzetli gelmiyor. Geleneksel sarmamizi kesinlikle kara lahana gibi taze ve buyuk yesil yaprakli sebzelerle denemenizi tavsiye ediyorum. Pazi da diger guzel bir ornek! Benim bugun kullandigim ise kara lahananin bir benzeri: collard greens. Defalarca sarma yaptim collard greens ile ve her defasinda harika oldu. Yapraklar tazecik ve yumusacik oldugundan resmen agzinizda eriyecek! Iste tarif: Oncelikle bir demet kara lahananin (ben collard greens kullandim) yapraklarini yikayip bir tencere dolusu kaynar suda cok kisa (yaklasik 2 dakika) hasladim. Icini her zaman yaptigim dolma ici tarifiyle hazirladim. Yaklasik 250 gr kiyma, yarim bardak pirinc, avuc dolusu dogranmis maydanoz, 1 rendelenmis kuru sogan, 1.5 yemek kasigi biber salacasi, 1 yemek kasigi domates salcasi, zeytinyagi, tuz, karabiber buyukce bir kapta karistirilir. Haslanan yapraklarin ortasindaki sap kismini bicakla keserek cikardim. Daha sonra asagidaki resimdeki gibi dorde bolup uc kismina icten koydum ve sardim. Yapraklarin buyuklugune gore ikiye veya dorede bolmeniz gerekebilir. Ben cikardigim saplari dograyip tencerenin dibine yaydim ve sarmalari onlarin uzerine dizdim. Sarma islemi bittikten sonra sarmalarin uzerine zeytinyagi gezdirip uzerini gecmeyecek kadar su koyup kisik ateste pisirdim. Benim icim birazcik arttigi icin ekstradan iki domates doldurdum. Sizin de artarsa arzunuza gore patlican, kabak, biber doldurabilirsiniz. Afiyet olsun!