9 Haziran 2009 Salı

Yaz Türlüsü ve Mısır Ekmeği


Yaz turlusu..Turk mutfagimizin bir klasigi. Bu guzel klasigi yaninda tuzlu kek kivaminda bir misir ekmegiyle yaptim ve sonuc muhtesemdi. Food Channel'dan edindigim ve ilk kez denedigim misir ekmegi tarifi tek kelimeyle harikaydi. Bol peynirli yumusacik dokusu ve misir unun tadi harika bir tat katmisti. Bundan sonra yazin salata yaninda sunarak hafif bir yaz yemegi hazirlamis olacagim. Tek basina cay yaninda bile harika.. Iste tarifler:
Yaz Türlüsü
Yapilisi: Tencerede 2 corba kasigi margarin ya da 1 cay bardagi siviyagi koyun ve yagi kizdirin. 2 adet sogani kup kup dograyin. Sogani tencerde pembelesinceye kadar kavurun, Bu sirada 2 adet havucu kupler halinde dograyin, Soganlar kavrulduktan sonra dogradiginiz havuclari ve yarim kg dana kusbasini da tencereye ilave edin, Bu sirada 1 adet patlicani alacali bir bicimde soyun ve patlicanlari kup kup kesin. 1 adet kabagin kabuklarini soymadan kabagi gobeginden ayirin. 4-5 adet sivri biberin cekirdeklerini almadan biberkleri buyuk kupler halinde kesin,. 2 adet domatesi ve 1 adet patatesi de kup kup dograyin. Dort dis sarmisagi butun halinde etlere ilave edin, Arkasindan 1 corba kas salcayi ekleyin. 2 corba kasigi unu da ilave ettikten sonra 2-3 dak karistirarak kavurun. 4 su bardagi sicak suyu tencereye dokun ve yemegi 35-40 dak orta ateste kaynamaya birakin. Dogradiginiz patlicanlar, patatesler ve kabaklari ekleyin. Istenildigi miktarda tuz karabiberi ve 1 tatli kasigi kuru naneyi de serptikten sorna karistirmaya 1-2 dak karistirmaya devam edin. Tenceredeki yemegi bir firin tepsisine dokun. Uzerine kestiginiz biberleri ve domatesleri koyun. Onceden isitilmis firinda 200 derecede 10-15 dak beklettikten sonra hazir.
Misir Ekmegi
Yapilisi: Oncelikle 3 bardak beyaz un, 1 bardak misir unu, 1/4 bardak seker, iki yemek kasigi kabartma tozu, 2 yemek kasigi tuz karistirilir. Ayri bir kapta 3 yumurta, 2 bardak sut, 200 gr eritilmis tereyagi cirpilir ve unlu karisima ilave edilir. Daha sonra iki bardak rendelenmis cedar peyniri ve 1 bardak dogranmis dereotu ilave edilir ve karistirilir. Firin kabina alinip uzerin cok az daha rendelenmis cedar peyniri ilave edilip onceden isitilmis 170 derecelik firinda 35 dakika pisirilir. Afiyet olsun!