1 Şubat 2010 Pazartesi

Zeytinyağlı Barbunya


Sizi bilmem ama zeytinyagli barbunya benim yaz-kis bikmadan yedigim bir yemek.. Evime gelen misafirlerim de bilirler ki davet menumde de genelde eksik etmem bu yemegi, cunku misafir yemeklerine de cok yakistigini dusunurum. Barbunyayla Amerika'daki maceramiz ise soyle gelisti.. Ben uzun bir sure buralarda taze barbunya bulamadim, bir ara kuru barbunya bile pisirdim hasretimden ama tazesinin yerini hicbir zaman tutmadi :( Neyse ki surekli gittigimiz Arap Farmers Marketinde son zamanlarda taze barbunyayi getirdiklerini farkettim, yaz basi yaklasik 7-8 kilo alinip deep freeze'deki yerlerini almislardi bile.. Ama baktim ki kis geldi hala Arap marketimizde taze barbunya mevcut, ve ben hala alip yapmaktayim.. Deep freeze'dekiler de stoklanmis halde duruyor, amaann Allah korusun birgun barbunyasiz kalirim ;) Yaptigim tarif cogunuzun bilebilecegi klasik bir tarif ama herkese gore ufak degisiklikler olabiliyor; ama ufak degisiklikler lezzette buyuk farkliliklar yaratabiliyor!
Iste bu tarif benim yaptigim sekliyle..

Malzemeler:
  • Yarim kg taze barbunya
  • 1 adet kuru sogan
  • 2 dis sarmisak
  • 1 adet kucuk havuc (kup kup dogranmis)
  • 1 adet kucuk patates (kup kup dogranmis)
  • Yarim cay bardagi zeytinyagi
  • 1 yemek kasigi domates salcasi (Yazin veya bulabiliyorsaniz kirmizi guzel domates)
  • Tuz
Yapilisi:

NOT: Oncelikle biliyorum ki genelde barbunya haslanarak bu yemegin yapilisina baslanir.. Ben de bir sure oncesine kadar oyle yapiyordum, ancak bir akrabamizdan ogrendigime gore haslanmadan da yapilabiliyormus hatta cok daha lezzetli oluyormus.. Bana gore sanirim isin puf noktasi burda!

  • Barbunyalar ayiklanip soyle bir sudan gecirilir. Sogan yemeklik dogranip zeytinyagiyla beraber tencereye alinir ve kavrulur.
  • Soganlar hafif pembelesince patatesler ve havuclar eklenip bir sure daha kavrulur.
  • Daha sonra salca eklenip sure daha pisirilir.
  • En son barbunyalari ekleyip bir iki defa soyle bir karistirin. Tuz ekleyip, sicak suyu barbunyalarin uzerini hafifce ortecek kadar koyun. Tencerenin kapagini kapatip kaynayana kadar orta ateste, kaynadiktan sonra kisik ateste pisirin. Afiyet olsun!