18 Aralık 2009 Cuma

Çiğ Köfte


Gaziantep'in en bilindik ve sevilen yemeklerindendir, Çiğ Köfte. Annemin Gaziantepli olmadigi halde cok sonradan bu tarifi ogrenip, herkese parmaklarini yedirtecek kadar lezzetli yapmasindan dolayi annemi gercekten takdir ediyorum. O kadar lezzetli ki has Gaziantepli babannem bile annemin yaptigi cig kofteye bayilirdi! Gecenlerde annem yine bu saheseri yapti, ben de o yaparken fotograflama imkani buldum ve bloga koyabilecegim icin cok sevindim. Tabiiii.. bu arada cok kuvvet isteyen yogurma islemleri sirasinda kardesim Furkan'in kuvvetli kollarininin emegini de soylemeden gecemeyecegim. Ellerinize saglik canim annecim ve Furkan'cim!

Iste tarif:

Malzemeler: Yarim kg yagsiz dana kiymasi (mumkunse Bonfile kismindan), 500-600 gr ince bulgur, 1 buyuk bas sogan (ince dogranmis), 1 buyuk bas sarmisak (ince dogranmis), 1 tatli kasigi kimyon, karabiber, kirmizibiber (istediginiz miktarda), tuz, 4-5 corba kasigi domates salcasi, 2 corba kasigi aci biber salcasi, 2 demet maydanoz (ince dogranmis), 5-6 adet sivri yesil biber, 5-6 dal taze sogan (ince dogranmis), 1 domates (rendelenmis), 1 adet marul, limon.


1. Kiymayi genisce bir tepsiye alin. Sogan ve sarimsagi da ekleyip malzemeleri kisa bir sure yogurun.


2. Daha sonra baharatlari ekleyip kisa bir sure daha yogurun.

3. Salcalari ekleyip kisa bir sure daha yogurun. (Aslinda cig kofte aci yenir, fakat siz fazla aci yiyemiyorsaniz, biber salcasini tatli ve aci karisik kullanabilirsiniz).

4. Simdi de bulguru ekleyip yaklasik yarim saat kadar yogurun. Bu arada, ilk 10 dk sonra rendelenmis domatesin yarisin, bir 10 dk sonra da diger yarisini ekleyin ve yogurmaya devam edin. Yarim saatin sonunda cig koftenizin bir tadina bakin; bulgur hafif dise gelecek sekildeyse bir sonraki isleme gecebilirsiniz. (Fakat bulgur rahatsiz edecek kadar sert olmamali; eger oyleyse bir sure daha yogurun).



5. Cig kofteniz istenilen kivama geldiginde, onceden hazirladiginiz maydanoz, biber ve taze soganin 3/4'unu cig kofteye ekleyin. Bu malzemeler de iyice karisina kadar yogurun.
Artik sekil verme islemine baslayabilirsiniz. Cevizden biraz buyuk parcalar alip avucunuzda sıkın ve servis tabagina dizin. Kalan yesillikleri uzerine serpin. Ayri bir servis tabagina marullari ve limonu koyup cig kofteyle birlikte servis yapin. Afiyet olsun!