16 Kasım 2009 Pazartesi

Limonlu Kurabiyeler




Evett, gecen sefer limonlu kurabiyelerden bahsetmistim.. Bu harika, inanilmaz hafif ve kek kadar yumusacik kurabiyeler benim cok sevdigim bir sefe ait: Giada de Laurentiis. Kendisi Italyan asilli, ve Amerika'da Food Network Channel'da tam anlamiyla benim zevkime hitap eden Italyan yemekleri yapiyor. Zeytinyagini yemeklerden eksik etmeyisi, bol ve cesitli sebze kullanmasiyla aslinda Ege mutfagimiza da cok yakin; sanirim onu bu yuzden cok seviyorum. Yaptigi sandvicler, salatalar, aperatifler,vs kulaga ne kadar basit gibi gelse de sonunda inanilmaz şık ve olagandisi oluyorlar. Bunlarin yaninda Giada'nin kurabiyeleri, tatlilari cok hafif oluyor ve bu da benim hamurislerinde ve tatlilar da sevdigim diger onemli ozellik! Iste bu kurabiyeler de, limon kokusu ve tadi esliginde inanilmaz hafif ve tazeleyiciydi.. Kitir kitir kurabiyelerin aksine yumusacik kekimsi dokusu vardi. Giada'nin limonlu kurabiye tarifini asagida veriyorum..Giada'nin diger tariflerini de arasira sizlerle paylasacagim..



Malzemeler: 2 bucuk su bardagi un, 1 paket kabartma tozu, 1 cay kasigi tuz, 110 gr yumusak tereyagi/margarin, 2 su bardagi seker, 2 yumurta, 450 gr ricotta cheese (Turkiye'de tatli lor kullanabilirsiniz), 3 yemek kasigi limon suyu, 1 limon kabugunun rendesi. Kurabiyenin ustundeki jole (glaze) icin : 1 bucuk su bardagi pudra sekeri, 3 yemek kasigi limon suyu, 1 limon kabugunun rendesi

Yapilisi: Bir kasede unu, tuzu ve kabartma tozunu karistirin ve kenarda bekletin. Ayri bir kapta, tereyag/margarin ve sekeri kabarana kadar (asagi yukari 3 dk) mikserle cirpin. Birer birer yumurtalari ekleyin ve iyice karisana kadar cirpin. Daha sonra ricotta peyniri (veya lor peyniri), limon suyu, ve limon kabugu rendesini ekleyip karistirin. En son un karisimini ekleyip tekrar karistirin. Bu asamada hamur kek hamuruna benzer sekilde yapiskan oluyor. Bu yuzden kurabiyeleri yuvarlak olarak tepsiye dizmenin en guzel yolu dondurma kasigi. Eger dondurma kasiginiz yoksa hamurlari guzelce kavrayabildiginiz bir kasikla alip tepsiye dizin. Sekilleri cok duzgun olmasa da onemsemeyin, pisince hepsi duzeliyor! Onceden isitilmis 190 derecelik firinda 15 dk pisirin. Uzerine jole surmek icin butun jole malzemelerini karistirin, pismis kurabiyelere 1 cay kasigi koyup, kasigin arkasiyla yayin. 2 saat donmalarini bekleyin. Afiyet olsun!