6 Kasım 2009 Cuma

Ali Nazik


Ali Nazik yemegi..Antep mutfagina ait, hem kolay hem de cok lezzetli bir yemek.. Baba tarafim aslen Antepli oldugu icin bircok Antep yemegini tatma imkani buldum. Antep mutfaginin, bir “Cin Mutfagi”, “Italyan Mutfagi” gibi basli basina ve esasli bir mutfak oldugunu iddia edebilirim! Kebaplarindan, corbalarina sulu yemeklerine kadar bambaska bir tat, kendine ozgu bir mutfaktir Antep mutfagi..Yuvalama gibi yogurtlu sulu yemekleri benim favorilerimden..Firsat buldukca Antep yemeklerini sizlerle paylasmaya calisacagim. Iste bunlardan ilki Ali Nazik, bulgur pilavi esliginde harikaydi!

Malzemeler: 1 adet topan patlican, 4 su bardagi yogurt (ben 2 su bardagi yogurt + 2 su bardagi sour cream kullandim. Sour cream'in suzme yogurda benzer dokusunun iyi yakisacagini dusundum; suzme yogurdu sulandirarak da kullanirsaniz harika olur), 2 dis sarmisak, tuz. Uzeri icin: 250-300 gr kiyma, 1 adet kuru sogan, 1.5 yemek kasigi domates salcasi, 1.5 yemek kasigi biber salcasi, tuz, karabiber, yarim su bardagi su

Yapilisi: Firininizi 200 dereceye getirin. Bu arada patlicanin birkac yerine catalla batirin ki patlican daha iyi pissin. Patlicani firinda kozleyip soyun ve soyar soymaz kararmamasi icin limonlu suya koyun. Bu arada sogani dograyip siviyagda kavurun, daha sonra kiymayi ekleyin. Kiymayi da kavurduktan sonra salcalari ekleyin, biraz kavurup suyu, tuz ve karabiberi ekleyin. Bir tasim daha pisirin. Kozlenmis patlican cok kucuk dograyip yogurt, ezilmis sarmisak ve tuzla karistirin. Servis tabagina yogurtlu parlicani koyun, uzerine kiymayi gezdirin. En ustede maydonoz ve kirmizibiberle susleyin. Afiyet Olsun!