8 Haziran 2009 Pazartesi

Narenciye Aromalı ve Bademli Pirinç Salatası Eşliğinde Barbeku Soslu Tavuk




Klasik olarak her zaman yaptigimiz tavuk-pilav ikilisinden cok farkli bir ikili bu! Barbeku sosunun nefis lezzetiyle cesnilenmis izgara tavuk ve yaninda narenciye aromali ve bademli pirinc salatasi..Neredeyse her yemegin yanina yaptigimiz sade pilavdan sıkılanlar icin harika bir yaz alternatifi bu pilav! Yesillikleri icermesi ve ilik olarak da sunulmasi bakimindan cok daha hafif ve ferahlatici! Normal pilav kadar da fazla kalori icermiyor cunku tereyagi yerine az miktarda zeytinyagiyla yapiliyor. Tavuk zaten izgara; iste size az kalorili, saglikli ve bir o kadar da lezzetli bir yaz aksami menusu! Iki tarifi de "Food Network Channel"dan edindim ve afiyetinize sundum.. Iste tarifler:

Barbeku Soslu Tavuk

Malzemeler: 1 bardak balsamic sirke, 3/4 bardak ketcap, (bulabilirseniz 1 yemek kasigi worcestshire sosu; ben kullanmadim), 1/3 bardak esmer toz seker, 1 yemek kasigi hardal, 1 dis ince dogranmis sarmisak, tuz karabiber, istediginiz turde tavuk (ben tavuk gogsu kullandim).

Yapilisi: Tavuk disinda tum malzemeler sos tavasinda karistirilip 20 dk kadar kisik ateste pisirilir ve koyulasmasi beklenir. Koyulastiktan sonra tavuk parcalarinin her iki kismina firca yardimiyla sostan surulur. Ve izgara tavasi hafif zeytinyagiyla yaglandiktan sonra orta ateste isitilir. Tavuk parcalari izgara tavasina alinir ve her iki tarafi asagi yukari 8er dakika pisirilir.
Afiyet olsun!

NOT: Alternatif olarak firinda da pisirebilirsiniz. Firinda pisirmek icin 180 derecedeki firinda once tavuklari sade olarak firin tepsisinde yaklasik 25 dk pisirin. Daha sonra tavuklara barbeku sosu surup tekrar 15 dk firina surun.

Narenciye Aromali ve Bademli Pirinc Salatasi

Malzemeler: Yarim bardak dilimlenmis badem, 4 bardak tavuk suyu, 1/2 cay kasigi tuz, 2 yemek kasigi sizma zeytinyagi, 2 bardak basmati kepekli pirinc (ben normal pirinc kullandim ama kesinlikle boyle de deneyecegim), 3/4 bardak dogranmis maydanoz, 1 orta boy portakal, 1 limon, 1 bardak ince dogranmis taze sogan. Salata sosu icin: Yarim bardak sizma zeytinyagi, 1/4 bardak portakal suyu, 3 yemek kasigi limon suyu (asagi yukari 1 limonun suyu), 2 yemek kasigi soya sosu, 1 yemek kasigi bal, 1.5 yemek kasigi kimyon, tuz, karabiber.

NOT: Beyaz pirincle yaparsaniz, 3 bardak tavuk suyu kullanin.

Yapilisi: Oncelikle tavuk suyu, zeytinyagi ve biraz tuzu tencereye aliyoruz ve orta ateste kaynatiyoruz. Kaynamaya basladiktan sonra pirinci ilave ediyoruz. Kapagini kapatip altini kisiyoruz ve yaklasik 40 dakika pirincler yumusayana kadar pisiriyoruz (beyaz pirincle yaparsaniz sure kisalir). Bu arada bademleri bir tepsiye serpip, 170 derecede 5-6 dakika isitin; bu badem tadinin daha cok ortaya cikmasina ve salataya sinmesine neden olacaktir. Pirincler pistikten sonra ocaktan alip 5 dk kadar dinlendiyoruz. Daha sonra servis tabagina alip, maydanoz, 1 portakal kabugunun rendesini, yarim limon kabugunun rendesini, taze sogani, ve isittiginiz bademlerin yarisini pirince ekliyoruz ve iyice karistiriyoruz. Sosu icin blender'a sos malzemelerinin hepsini koyup karistiriyoruz. Salata sosu karisimini pirincle karisima ilave ediyoruz. Salatanin uzerini kalan bademlerle ve limonun diger yarisinin kabugunun rendesiyle susleyip servis ediyoruz. Afiyet olsun!