15 Kasım 2009 Pazar

Pastane Poğaçası



Gecen hafta sikintidan patlamak uzereydim ki cok sevdigim bir arkadasim imdadima yetisti..Alisveris miydi ev miydi derken, neyse ki para harcamayalim dedik ve evde oturmakta karar kildik. Ben de bu mutevazi fakat lezzetli tabagi hazirladim, ve koyu sohbet esliginde silip supuruverdik.
Gelelim tariflere.. Bugunluk sadece pogacadan bahsedecegim, kurabiye ve patates salatasi bi dahaki seferlere..(Kurabiye tarifinde benim icin cok ozel birseyi paylasacagim sizlerle!).
Pogacamin gorunusu tarifin orijinalindeki kadar gosterisli olmasa da, tadi yemin ederim inanilmaz guzeldi. Orijinalindeki kadar kabarik gorunmemesinin sebebi benim firinimdan kaynaklanabuilir. Yumusacik pastane pogacasi ariyorsaniz iste tarif:

Malzemeler: 2 bucuk bardak un, 1 yumurta, 3/4 tatli kasigi tuz, 1 corba kasigi seker, 15 gr yasmaya veya 1 dolu tatli kasigi kuru maya, 1/4 tatli kasigi mahlep (kullanilmasa da olur), 150 gr yumusak margarin, 1/4 bardak soguk su. ici icin: 1/2 bardak rendelenmis beyaz, tulum veya kasar peynir (125 gr) Uzeri icin: 1 yumurta sarisi, 1 fiske seker

Yapilisi: Unu, tuzu, şekeri, mahlebi geniş bir kapa alıp yaş mayayı (nohut büyüklüğünde parçalara kırıp) veya kuru mayayı ilave edin. Suyu, yağı ve yumurtayı ilave ettikten sonra 7-8 dakika kadar yoğurun. Hamurunuz önce ele yapışan bir kıvamda olabilir ancak yoğurma işleminin sonuna doğru, kulak memesi yumuşaklığından çok az daha sert ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır. Yoğurulmuş olan hamurunuzu ağzı kapalı bir kaba alıp 1 saat ılık bir yerde bekletin. Hamurunuzu iyice unladığınız mutfak tezgahına alıp 1-2 dakika kadar elinizle yoğurup 12 eşit bezeye ayırın. Bezeleri tezgah üzerinde yuvarlayarak düzgün yuvarlaklar oluşturun. Herbir bezeyi el ayanızla hafifçe yassıltıp üstlerine içi koyun. Hamuru resimdeki gibi iki elinizle ikiye katlayıp elinizin ayasıyla üstüne bastırarak kapatın. Gördüğünüz gibi elimizi poğaçanın tam kenarına değil, kenardan 1 cm kadar içeriye bastırıyoruz. Böylece poğaçanın kenarı hafifçe açıkmış gibi görünüyor. Poğaçaları iyice yağlanmış bir tepsiye aralıklı olarak yerleştirip 30 dakika kadar ılık bir yerde bekletip tekrar mayalanıp kabarmalarını sağlayın. Mayalanmış poğaçaların üzerine şekerle çırpılmış yumurta sarısını yumuşak hareketlerle sürün. (Yumurtaya şeker ekleyince üstleri daha güzel kızarır)Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.
Kaynak: http://www.40firinekmek.com/pastane_pogacasi.htm

COK YAKINDA: Limonlu Kurabiyeler ve Patates Salatasi

Afiyet Olsun!