17 Şubat 2010 Çarşamba

Ilık-Sıcak Sebzeli Patates Salatası




Patates salatasi sanirim en cok sevdigim salatalardan biri. Bu ilik-sicak patates salatasi yine Giada'nin tarifi. Tek basina bir öğün olabilecegi gibi somon baliginin yaninda da cok cok lezzetli.. Amerika'da bayilarak yedigimiz tek balik somon. Ben de sık sık somon alip degisik tarifler, alternatifler deniyorum. Bu da onlardan biriydi..Bebek pataesler kabuklari soyulmadan salatada kullanildigi icin tarife baslarken tek endisem buydu..Sonucta kabuklu patates yemeye aliskin degildik ama yerken bu hic rahatsiz etmedi, tam tersine lezzet katti. Hatta esim bu sekilde daha iyi oldugunu bile soyledi..

Ilık-sıcak sebzeli patates salatası

Malzemeler: 2 adet kirmizi biber (ben hazir kozlenmis kirmizi biber kullandim), 750 gr bebek patates (beyaz ve kirmizi karisik kullandim), yaklasik 300gr yesil fasulye (ayiklanmis ve ikiye bolunmus), 3-4 adet dogranmis taze sogan, yarim demet dogranmis maydanoz, 2 dis dogranmis sarmisak, 1 limon suyu ve kabugunun rendesi, yarim bardak zeytinyagi, tuz, karabiber.

Yapilisi:
  • Eger hazir kozlenmis kirmizi biber kullanmayip biberleri kendiniz kozleyecekseniz, firininizin izgara bolumunu acip, biberleri aliminyum folyo serilmis tepsinizin uzerinde pisirin. 2-3 dakikada bir biberlerinizi cevirerek toplam 8-9 dakika kozleyin. Biberler kozlendikten sonra buzdolabi posetinin icine koyup agzini kapatin ve 10 dk bekletin. Boylece biberlerin kabuklari daha kolay soyulacak.
  • Bir yandan buyukce bir tencerede tuz eklediginiz suyu kaynatin. Guzelce yikadiginiz patatesleri ekleyip patatesler pisene kadar haslayin. Pistikten sonra patatesleri alip yesil fasulyeleri haslayin (ben ayni anda yesil fasulyeleri baska bir yerde hasladim).
  • Fasulyeler de pistikten sonra sebzeler hala sicakken, patatesleri buyukluklerine gore ikiye veya uce bolup servis tabagina alin ve fasulyeleri ekleyin. Kirmizi biberleri posetten cikarip soyun, ve uzun v genis seritler halinde dograyin. Bu arada tohumlarin temizlenmesine ozen gosterin.
  • Daha sonra dogranmis taze sogan, maydanoz ve sarmisagi ekleyin. Hepsini karistirin.
  • Ayri bir yerde salatanin sosu icin zeytinyagi, limon suyu ve kabugunun rendesi, tuz ve karabiberi karistirarak ekleyin. Afiyet olsun!
Not: Tarifin orijinalinde 'oregano' denilen keklikotu/mercankosk de kullanilmisti, ben kullanmadim. Ayrica salata sosunda beyaz sarap sirkesi de kullanilmisti, ben zeytinyagi-limon ikilisini daha cok sevigim icin kullanmadim.