24 Mart 2010 Çarşamba

Falafel


Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba! Havalarin kayda deger oranda isinmasiyla sanirim bana ilkbahar rehaveti coktu ve birkac haftadir yazamadim. Havalarin isinmasinin yanisira, araya esimin dogumgunu partisinin girmesi, ardindan ufak capli grip gecirmem, ardindan biriken odevlere, projelere, sunumlara baslamam, vs vs..

Neyse artik buradayim falafel tarifimle. Falafeli simdiye kadar hep Amerika'daki Turk restoranlarinda yedim, cok begeniyordum. Kokeni Orta Dogu, esas olarak Misir'mis, ama Israel'de de cok guzel yapildigini ve yaygin oldugunu duymustum, agabeyimin Israil'e gezisi sirasinda.. Pek fazla Turkiye'de yapilmiyor nedense.. Bence cok guzel bir tarif; denedim cok cok begendim. Ister sicak ister soguk...

Lezzet dergisinin tarifini uyguladim, yaninda sos tarifi de veriyordu. Yaninda cogunlukla humusla servis edilir ama ben Lezzet dergisinin sosunu hem kolay buldum, hem de devreye yogurt girdigi icin daha da daha da begendim!

Ilk gun dogranmis gobek marulun uzerinde ceri domateslerle ve uzerinde sosla yedik. Ertesi gun kalanlarla pita ekmegi arasinda sandvic yaptik.. Harikaydi!

Malzemeler:
(4 kisilik)
  • 500 gr haslanmis nohut (ben konserve nohut kullandim)
  • 1 sogan
  • 3 dis sarmisak
  • 2 yesil biber
  • 1 cay kasigi kimyon
  • 1 cay kasigi kisnis (ben sevmedigim icin kullanmadim)
  • Tuz, karabiber
  • Kirmizi pul biber
  • 4-5 yemek kasigi un
  • 2 cay kasigi karbonat
  • Yarim demet kiyilmis maydanoz
  • 1 su bardagi galeta unu
Kizartmak icin
  • Aycicek yagi (Ben kanola kullandim)
Tahin Sos icin
  • 3 yemek kasigi tahin
  • Yarim su bardagi yogurt
  • 1 yemek kasigi limon suyu
  • 1 cay bardagi kiyilmis maydanoz
  • Tuz
Yapilisi:
  • Nohudu mutfak robotundan gecirin.
  • Maydanoz, biber, sarmisak, ve nohudun yarisini robotta iyice karistirin. Bir kaseye aktarip nohudun diger yarisini da ilave edin.
  • Un, kimyon, kisnis, karabiber, karbonat, tuz ve pulbiberi ekleyip yogurun. Uzerini orterek 1 saat buzdolabinda bekletin
  • Hamurdan kucuk parcalar kopartip yuvarlayarak top sekli verin ve galeta ununa bulayin.
  • Kizgin yagda kizartin. Fazla yagini cekmesi icin kagit havlu uzerine alin.
  • Sos icin tahin, yogurt, limon suyu, maydanoz ve tuzu bir kasede karistirin ve falafel ile servis yapin. Afiyet olsun!